01 4242 430info@primamed.hr

ULTRAZVUČNI PREGLED BEBINIH KUKOVA


Ultrazvučni pregled bebinih kukova ima ključnu ulogu u ranom otkrivanju razvojnih poremećaja kukova koji se mogu manifestirati u spektru od blage displazije (slabije razvijene koštane čašice, tzv. acetabuluma), nestabilnog kuka, pa sve do iščašenja (luksacije). Postupak je jednostavan, bezbolan i neškodljiv. U literaturi se navodi da se izvodi bebama u prvih 6-8 tjedana života neovisno o nalazima kliničkog pregleda, no u praksi se potvrdilo da se taj ‘prozor’ može produžiti i do 12 tjedana starosti, ali pokazalo se da je idealno vrijeme 8 tjedana starosti bebe.

Provođenjem ovog ranog probira ortopedi mogu pravodobno prepoznati sve razvojne poremećaje u kukovima, što im omogućuje ranu intervenciju i liječenje. Ovaj preventivni pristup može značajno smanjiti rizik od dugotrajnih komplikacija i deformiteta.
Tijekom ultrazvučnog pregleda pažljivo se analizira stupanj razvijenosti oba kuka. To uključuje procjenu izgleda anatomskih struktura u regiji kuka te mjerenje kutova između koštanog krova čašice (acetabulum) i zdjelične kosti (os ilium) te kuta između zdjelične kosti i hrskavičnog krova čašice (labrum), koristeći metodu po Grafu.

Otkrivanje razvojnih poremećaja unutar kritičnog prozora od prva tri mjeseca života ključno je za uspješno konzervativno liječenje. U tom ranom periodu većina otkrivenih poremećaja može se riješiti metodama kao što je korištenje Pavlikovih remenčića, dok se oni najblaži poremećani mogu ispraviti i samo korištenjem širokog povoja (tzv. švedska pelena). Korištenje sadrenih udlaga ili operativni zahvati rezervirani su samo za teže razvojne poremećanje ili u situacijama kada ranije metode nisu dale očekivani uspjeh. Međutim, ako displastični kuk ostane neotkriven nakon 3 mjeseca starosti, deformiteti se puno teže ispravljaju, a u konačnici mogu dovesti do komplikacija kao što su skraćenje nogu, šepanje, kronična bol, a u najtežim slučajevima i invaliditet. U takvim situacijama kirurška intervencija je nužna, što naglašava važnost ranog otkrivanja i intervencije.

Kada je riječ o displaziji kuka, njezinom nastanku mogu pridonijeti različiti čimbenici. Nasljedni čimbenici, uključujući pozitivnu obiteljsku anamnezu, mogu povećati rizik.
Osim toga, položaj djeteta sa zatkom u maternici, kulturološke prakse poput povijanja s ispruženim nogama u određenim društvima i činjenica da je displazija kukova češća kod ženske djece mogući su čimbenici koji doprinose.

U našoj bolnici shvaćamo važnost obavljanja ovog pregleda stoga ga obavljamo krajnje kvalitetno, precizno i pravovremeno. Povjerenje u naš iskusni tim liječnika, koji su specijalizirani za preglede i dijagnostiku bolesti kukova kod beba, osigurat će da vaše dijete dobije najbolju moguću njegu.

Izuzetno je bitno da roditelji znaju da ultrazvučni pregled bebinih kukova potpuno siguran, neinvazivan i bezbolan postupak.

Kako se provodi?
Dijete se nježno postavlja leđima na stol za pregled, pelena se raskopča, a dijete se potom postavlja prvo na lijevi, a zatim na desni bok. Na područje kukova se nanosi netoksični gel koji olakšava prijenos ultrazvučnih valova, a naši vješti liječnici potom ultrazvučnom sondom dobivaju jasne slike unutarnjih struktura kukova.
Priprema za pregled je jednostavna. Oblačenje djeteta u laganu odjeću koja se lako skida i ponovno oblači osigurava brz pristup kukovima. Preporuča se nahraniti dijete prije termina kako bi bilo mirnije tijekom pregleda. U slučaju da se na mjestu pregleda javi blago crvenilo kože preporuča se na isto mjesto staviti malo hidratantne kreme.

Ukoliko vaše dijete ima bilo kakve posebne potrebe ili zahtjeve, molimo vas da prethodno obavijestite liječnika, jamčeći odgovarajuću njegu i podršku tijekom cijelog procesa pregleda.
Dajući prioritet ultrazvučnom pregledu bebinih kukova, pokazujemo svoju predanost očuvanju zdravlja i dobrobiti vašeg djeteta.

#primamed #pedijatrija #ultrazvuk

Related Posts

Leave a Reply