01 4242 430info@primamed.hr


Gripa je zarazna bolest, primarno dišnog sustava, koja je uzrokovana virusom influence najčešće tipa A. Bolest se javlja kao akutna infekcija. Inkubacija virusa traje kratko, do 3 dana, a bolest započinje naglo uz karakteristične simptome.

Skloni smo reći da se radi „samo o gripi“, ali u vrijeme trajanja bolesti, a osobito u početku, radi se o teškim simptomima koji u pravilu oboljelom teško padaju, a treba ih ozbiljno shvatiti.

Simptomi gripe

Simptomi gripe su izrazito visoka temperatura do 40 stupnjeva, jaka glavobolja te bolovi u mišićima, zglobovima i kostima. Uz visoke vrijednosti tjelesne temperature javljaju se često ubrzan rad srca kao i zimice i/ili tresavice.  Oboljele osobe često imaju osjećaj nemoći, umora, nemaju apetita. Kod nekih se javlja izrazita mučnina koja može biti popraćena proljevom i povraćanjem. Od respiratornih znakova najčešće se javlja curenje iz nosa, osjećaj suhoće grla i suhi kašalj koji može potrajati i do nekoliko tjedana od početka bolesti.

Kod osoba starije životne dobi i osoba s raznim komorbiditetima mogu se javiti komplikacije gripe koje mogu biti opasne. Jedna od najčešćih komplikacija virusa influence je upala pluća koja kod nekolicine oboljelih zahtjeva i bolničko liječenje. Također se javlja laringitis, pogoršanje osnovne bolesti te upale srednjeg uha i sinusa.

Gripa je onesposobljavajuća i neugodna bolest s mnogo potencijalnih komplikacija te ju je najbolje u potpunosti izbjeći. Iako niti jedno cjepivo ne može garantirati 100%-tnu učinkovitost, cijepljenje protiv gripe preporučljivo je svima, a pogotovo osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima te imunokompromitiranima (osobe koje su splenektomirane, HIV-pozitivne, primaju kemoterapiju i slično).

Kontraindikacije za cijepljenje jesu preosjetljivost na sastojke cjepiva, posebice na proteine jajeta te akutna bolest u trenutku namjere cijepljenja. Cijepljenje je potrebno ponoviti svake godine jer virus vrlo često mutira te je potrebno redovito “nadograđivati” imunološki sustav. Ne smije se zaboraviti da je potrebno nekoliko tjedana da bi se stvorila protutijela na virus protiv kojega smo se cijepljenjem zaštitili, stoga je potrebno cijepljenje obaviti već sredinom studenoga. Iako se trenutno ispituju brojni protuvirusni lijekovi koji bi mogli pomoći u liječenju gripe, liječenje se danas svodi na ublažavanje simptoma i liječenje eventualnih komplikacija. Budući da gripa toliko dugo odolijeva svim naporima čovječanstva da ju iskorijeni, mogla bi još dugo vremena biti podsjetnik svima, a pogotovo mladim i zdravim ljudima, na to kako je biti bolestan.

Liječenje gripe

Liječenje gripe se svodi na simptomatsko liječenje te davanje antivirusnih lijekova ukoliko to odredi Vaš liječnik. Potrebno je paziti na hidraciju i pokušati unositi više tekućine nego obično jer tekućinu gubimo i znojenjem. Vrlo je važno odmarati se te se odvojiti od ukućana kako ne bismo i njih zarazili i povećati unos voća i povrća. Za snižavanje temperature najbolje je koristiti Paracetamol ili neke  druge nesteroidne protuupalne lijekove. U slučaju bilo kakve nedoumice potrebno je konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Gripa traje u prosjeku od 5 do 7 iscrpljujućih dana za bolesnika i njegovu obitelj. Spriječimo gripu na vrijeme kako ne bismo zimske dane provodili bolesni u krevetu.

Related Posts