01 4242 430info@primamed.hr

Bronhoskopija je endoskopska pretraga putem koje se pregledavaju dišni putevi. Pretragu izvodi liječnik specijalist pulmologije i medicinska sestra educirana za ovakvu vrstu zahvata. Bronhoskopija je izvodi na indikaciju pulmologa te može biti:
Dijagnostička – omogućuje vizualni pregled dišnih puteva, aspiraciju sekreta za razne analize, punkciju limfnih čvorova ili različitih tvorbi, biopsiju patoloških promjena, itd.;
Terapijska – omogućuje rješavanje postojećeg problema ili olakšanje simptoma (vađenje stranog tijela, zaustavljanje krvarenja, oslobađanje dišnih puteva od sekreta).

Pretraga se izvodi kroz nos ili u slučaju nemogućnosti izvođenja na nos izvodi se na usta.

Pretraga nije bolna, može biti neugodna.

Nakon konzultacija s pulmologom te uvida u nalaze potrebno je napraviti analizu krvi neposredno prije pretrage kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Obavezno upozoriti liječnika o prijašnjim i sadašnjim dijagnozama te terapiji koju uzimate. Neke lijekove je potrebno prestati uzimati nekoliko dana prije pretrage na što će vas upozoriti liječnik prilikom konzultacija.

Psihička i fizička priprema pacijenata
Psihička priprema: obuhvaća razgovor s liječnikom i medicinskom sestrom prije same pretrage gdje ćete dobiti sve potrebne odgovore i upute.

Fizička priprema: potrebno je napraviti analizu krvi. Na dan pretrage potrebno je ostati na tašte. Ukoliko uzimate nešto od neophodne terapije liječnik će vas upozoriti da terapiju uzmete s malo tekućine.

Kako se izvodi?
Bronhoskopija se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju i traje 5 do 10 minuta, po potrebi i duže. Bronhoskop se uvodi kroz nos ili usta, a u iznimnim slučajevima kroz trahealnu stomu. Pacijentu se daje
lokalna anestezija u obliku spreja kako bi se anestezirali ždrijelo i glasnice kako bi pretragu učinili ugodnijom.
Ako pacijent ima izražen osjećaj straha ili jake reflekse, bronhoskopija se po dogovoru s liječnikom može izvesti u općoj anesteziji koja zahtijeva dodatnu obradu pacijenta od strane anesteziologa.
Oporavak nakon bronhoskopije je brz ali potrebno se pridržavati nekih preporuka koje ćete dobiti od strane tima koji izvodi pretragu.
Nakon bronhoskopije u lokalnoj anesteziji ne smije se jesti niti piti dva sata zbog oslabljenih refleksa gutanja. Preporučujemo da taj dan ne konzumirate vruće napitke ili hranu. Opservacija pacijenta nakon
bronhoskopije traje otprilike 2 sata.
Nekoliko dana nakon bronhoskopije može se osjećati nelagoda u grlu i mogući su tragove krvi u iskašljaju, što ne treba zabrinjavati pacijenta. Isto tako, moguća je i kratkotrajna promuklost.
Iako se bronhoskopija, kao i druge endoskopske pretrage, smatra invazivnom, ona će biti minimalno neugodna i proteći će bez komplikacija.

Napomena:

Bitno je napomenuti da ne smijete samostalno voziti nekoliko sati nakon pretrage.

Related Posts

Leave a Reply