01 4242 430info@primamed.hr

Zašto je akupunktura dobra za Vas?

Akupunktura smanjuje ili uklanja bol gotovo u svim bolnim stanjima kao npr. bolovi u vratu, bolovi u leđima, bol u torakalnom dijelu kralježnice, bol u ramenima , migrene, tenzijske glavobolje, trigeminalna bol, teniski lakat, sindrom karpalnog kanala, bol u koljenu, bol u kuku, bol u temperomandibularnom zglobu, postherpetična neuralgija, fantomska bol… Efikasnost akupunkture ovisi o postojećem stanju organizma, pratećim bolestima, oštećenjima skeletomuskularnog sustava, dugotrajnosti postojećih bolova. Za tretiranje kronične boli potrebno je više tretmana od akutne boli. Akupunktura doprinosi smanjenju upotrebe lijekova kod bolnih stanja i na taj način se smanjuju dugoročni štetni učinci uzrokovani lijekovima.

Jedna od najčešćih dijagnoza uz bolna stanja koja se tretiraju akupunkturom su migrene i glavobolje.

Akupunktura doprinosi i smanjenju intenziteta alergijskih reakcija, smanjuje tegobe vezane uz kronični sinusitis, astmu, kronični bronhitis, ulcerozni kolitis, kronovu bolest, psorijazu, hiperhidrozu, Reynaud sindrom, reumatoidni artritis, gastritis, dispepsiju.

Zastupljena je u ginekologiji u liječenju dismenoreja, predmenstrualnog sindroma, ublažavanju simptoma menopauze, akutna i kronična zdjelična bol, neplodnost.

Koristi se u porodništvu radi bržeg i lakšeg poroda. Studije su pokazale da akupunktura pozitivno utječe na prvo porođajno doba, sazrijevanje cerviksa maternice, te se skraćuje ukupno vrijeme poroda. Znanstvene studije navode skraćivanje poroda za 5-7 sati.

Peripartalna priprema trudnice kreće od 36. tjedna trudnoće i tretmani se provode 1x tjedno do poroda te najčešće iznosi 4x tretmana do poroda.

Tretman traje 30 min., a ubodi sterilnim kao vlas tankim iglama su najčešće bezbolni. Primjena akupunkture nije štetna za majku i dijete. U trudnoći i u razdoblju nakon poroda (babinje) mogu se tretirati i druga stanja kao npr. mučnina i povraćanje, bolovi u leđima, problemi sa dojenjem.

Neplodnost parova spada u vrlo česte pojavnosti modernog društva. Često nije prisutan niti jedan objektivan, organski uzrok neplodnosti. Akupunktura ima doprinosi ravnoteži hormona i autonomnog živčanog sustava, doprinosi smanjenju upale u organizmu, poboljšava prokrvljenost organa, smanjuje stres i anksioznost koja je često prisutna kod parova.

Akupunktura je vrlo popularna kao „metoda mršavljenja“. Navedena tehnika doprinosi smanjenju gladi prilikom restriktivnih dijeta. Točke koje se stimuliraju se najčešće nalaze na uhu. Popularna je i kao metoda odvikavanja od pušenja. Točke koje se koriste u odvikavanju od pušenja se nalaze najčešće na uhu.

Kako akupunktura djeluje?

Akupunktura svoje korijene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini. Tradicionalna kineska medicina znatno se razlikuje od zapadnog medicinskog razmišljanja . Energija Qi (či) kruži cijelim tijelom meridijane ( energetski kanali). Bolest prema kineskom vjerovanju nastaje zbog blokada u navedenim kanalima te zatim dolazi do disbalansa organizma.

Akupunkturne točke su najčešće mjesta koja imaju smanjeni električni otpor te imaju veću gustoću živčanih završetaka. Današnja istraživanju su na tragu da akupunktura djeluje na naš autonomni živčani sustav. Autonomni živčani sustav ( parasimpatikus, simpatikus) je sustav koji je izvan naše kontrole djelovanja. On upravlja svim našim vitalnim funkcijama, radom unutrašnjih organa, uključujući endokrine organe. Na njega utječu naše misli, osjećaji, hrana, toksini, količina sna, fizički rad, lijekovi…Navedene tvrdnje bi svakako objasnile široko djelovanje akupunkture na cijeli organizam.

Related Posts